BLOG

Érintésvédelmi mérővezetékek változásai

Villamos biztonságtechnikai pályafutását cégvezetőnk közel 20 éve kezdte meg, mely évek alatt a kezdetleges módszerekre alapozva, kialakította a ma, (saját) érintésvédelmi mérésekhez használatos legmegfelelőbb technikát és eszközöket.

Érintésvédelmi mérésekhez a legkorábban használt eszközök a klasszikus, mutatós, analóg műszerek voltak. Mi az ÉVÉ-UNIVERZAL mérőműszert használtuk. E műszer hátránya nem tudott fejlődni a kor műszaki követelményeivel, modernizálás, fejlesztés, elmaradása, ezen kívül fontos megemlíteni, hogy az ÉVÉ-UNIVERZAL eszközök csak a hurok, földelési ellenállási mérésekre alkalmasak, áramvédő kapcsoló mérésére kialakításuk miatt nem volt megfelelő, pontosabban, áramvédő kapcsoló leoldása nélkül a hurok ellenállási mérés nem elvégezhető vele, olyan helyeken, ahol nem történhetett meg a teljes lekapcsolás, harmadik hátránya az analóg műszereknek, hogy a mérővezeték hosszából adódó mérési pontatlanságot kompenzálni nem voltak alkalmasak.

Mérővezeték

Lemásolva az öreg mérős szakikat…. Az ÉVÉ-UNIVERSAL mérőműszerek esetében a műszer betáplálásához két eres MZS fázisvezetőt alkalmaztunk mely vezeték hossza 10 méter, egyik oldala 2 + földes villában végződik, másik oldalán két darab banándugó található melyet csatlakoztattunk a műszer R’ és R fázispontjaihoz. A műszer mérővezetékének egyik oldala egy darab banándugóban, másik oldala pedig kettő darab banándugóban végződik, mely kettő csatlakozik a műszer 0’ és 0 pontjaihoz. A banándugókat csatlakoztatva a mérés elvégezhető. Az MZS vezetékek hátránya, hogy rendszeres használat esetén spirálrugóhoz hasonlóan összetekerednek, ezzel nehezítve a mérést.

ÉVÉ-UNIVERZÁL analóg mérőeszköz

Az évek során egyre több helyen, áramvédő kapcsoló került kialakításra, ahol tilos lehetetlen a lekapcsolás (folyamatos üzem, laborok) mely fokozatosan lehetetlenné tette az analóg mérőműszerek használatát. A ma érvényes szabványoknak szintén nem felelnek meg ezek a típusú műszerek, (mérőáram és a feszültség szint miatt) így a piacon egyre inkább elterjedtek a digitális kialakításúak. A digitális műszerek előnye, hogy azonnali, teljesen pontos, kompenzált eredményt mutatnak és sokkal strapabíróbbak analóg változataiknál.

ÉVÉ-UNIVERZÁL eszközünket tehát először egy Japán KYORITSU 6015 típusú univerzális mérőeszközre cseréltük le, mellyel 10 különböző mérés végezhető el. Ezt követte kettő fajta műszer, a könnyebb súlyú, így több napig tartó méréseknél használandó METREL MI3122 - hurokellenállás és áramvédő kapcsoló mérésére szolgáló eszköz, valamint a nehezebb súlyú, EUROTEST MI3105 XA (szinte mindent tudó) típusú műszer.

METREL MI3122 műszer  

EUROTEST MI3105 XA műszer

Mivel nem fogadtuk el a műszer mellé nem járt mérővezetéket, így saját tapasztalatainkra alapozva kellett kialakítanunk egy megfelelően használható mérővezetéket, a kényelmes hosszúság miatt, a műszer csatlakozó és a mérő védővezető is 10-10 méter.

A mérővezeték rendszer részei:

Csatlakozókábel: 10 méter hosszú, 2 x 0,75 mm2 keresztmetszetű szilikon kábel melynek egyik vége egy 2 + Földes villa, másik vége pedig egy 2 + földes lengő aljzat, melyből a 10 cm-es védővezető kiállás egy (szigetelt) banánhüvelyben végződik. A lengő aljzat műszerhez való csatlakozása (napi sokszori és gyors bontás miatt) egy 40 cm hosszú 2 + földes villában végződő kábellel történik.

Mérőkábel: 2 típusa van, az egy és a kétszemélyes mérőkábel. Egy személyesnél a kábel hossza 5 méter, szintén 2 x 0,75 mm2 keresztmetszetű szilikon kábel. Ehhez csatlakozik, egy 3 méteres teleszkópos bot melyben végigvezetjük a mérőkábelt. Vége a banándugó, mérőcsúcsként a botból kiérve el van szigetelve a bottól. A mérőkábel másik vége szintén banándugó mely a csatlakozókábel lengő aljzatának védővezető kiállásához csatlakozik.

Kétszemélyes verzióban eltérés mind a kábel, mind a bot hosszában is megfigyelhető. A kábel hossza 15 méterre, a bot hossza pedig 6 méterre nő.
A mérőpontok és a több napos munkától függően választjuk az egy vagy a kétszemélyes technológiát.

Fontos megemlíteni, hogy a teleszkópos bot használatára mindenképpen szükség van, hogy a magasan elhelyezkedő vagy nehezen, (laboroknál, tégelyek, kémcsövek, sűrűn beépített részek, szinte csak a mérőbot fér be) óvatosan megközelíthető mérőpontok is mérésre kerülhessenek.

A műszer csatlakozásánál a 2 + Földes villát T-elosztóval kell csatlakoztatnunk és ezzel együtt használjuk, hogy a mérés, a betáplálásnál is lehetséges legyen.

Csatlakozókábel:                                                                                           

  1. 2 + F villa
  2. 2 + F lengő aljzat
  3. 10 cm-es védővezető kiállás
  4. T - elosztó       

Mérőkábel:

  1. Teleszkópos bot
  2. Mérőcsúcs (banándugó) 
  3. Banándugó                            

Műszer

  1. 2 + F villa

 

 

 

 

Szóljon hozzá Ön is!

Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Hívás most! (H-P: 8:00 - 15:30)